Κεντρικός Ομιλητής

Γιάννης Π. Πιτσιλαδής

BSc., MMEDSci. PhD, FACSM
Kαθηγητής της Eπιστήμης του Aθλητισμού και της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Brighton, UK

Ο καθηγητής Γιάννης Πιτσιλαδής έχει καθιερωθεί ερευνητικά στη μελέτη της σημασίας του τρόπου ζωής και των γενετικών χαρακτηριστικών για την ανθρώπινη υγεία και απόδοση. Μετά από 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης όπου δημιούργησε τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA αθλητών παγκοσμίου κλάσης, το 2013 μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μπράϊτον σε θέση καθηγητή της Αθλητικής Επιστήμης & της Επιστήμης της Άσκησης και ανέλαβε τη διεύθυνση του συνεργαζόμενου με την Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητιατρικής (FIMS) Κέντρου Αθλητιατρικής του πανεπιστημίου. Η τρέχουσα ερευνητική του προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των “OMICS” (π.χ.  γονιδιωματική, μεταγραφωματική, μεταβολισμική και πρωτεομική) για την ανίχνευση των φαρμάκων στον αθλητισμό, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ερυθροποιητίνη (rhuepo), στο ντόπινγκ αίματος και την τεστοστερόνη. Η πιο πρόσφατη έρευνά του χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA); επίσης  είναι σήμερα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και της Ιατρικής και Επιστημονικής Επιτροπής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Αθλητιατρικής Ομοσπονδίας (FIMS) και έχει εργαστεί σε δύο επιτροπές της WADA. Είναι μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητικής Ιατρικής (ACSM) και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (BBSRC).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 170 ερευνητικές εργασίες σε περιοδικά με κριτική επιτροπή, έχει συγγράψει και επιμελήθηκε αρκετά βιβλία και αναφέρεται σε πληθώρα ερευνητικών βάσεων δεδομένων (π.χ. ESPN, BBC, NHK Japan, CNBC) και σε δημοφιλή βιβλία. (π.χ. Bounce, The Sports Gene). Ο καθηγητής Πιτσιλαδής είναι το ιδρυτικό μέλος του προγράμματος μαραθωνίου SUB2: το SUB2 Μαραθώνιο είναι η πρώτη ειδική, διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία με διεπιστημονική συνεργασία και τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και στρατηγικών εταίρων, με στόχο να προωθηθεί ο «καθαρός» μαραθώνιος, μαραθώνιος υψηλής απόδοσης χωρίς ντόπινγκ.

Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Έργου Athlome: Ο κύριος στόχος του Έργου Athlome είναι να παρουσιάσει τη γενετική και τη βιολογία της ιατρικής του αθλητισμού και της άσκησης ως μια πλατφόρμα για την κατανόηση της υγιούς λειτουργίας του σώματος και των δεδομένων που αφορούν τις σημαντικότερες χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Τέλος συνεργάζεται με πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή.